fbpx

Skydda fåglar från att flyga in i glas!

Introduktion till BirdShades: En vetenskapligt underbyggd lösning för att förhindra fågelkollisioner mot glas.

Fågelkollisioner med glasfönster är ett globalt problem som resulterar i miljontals fåglar som dör varje år. Dessa incidenter inträffar eftersom fåglar inte kan se genomskinliga eller reflekterande ytor som glas och därmed krockar med fönster när de försöker flyga genom dem. För att möta denna utmaning har BirdShades utvecklat en innovativ lösning i form av en fönsterfilm som drastiskt reducerar risken för sådana kollisioner.

Vad är BirdShades?
BirdShades är en ultraviolett-reflekterande fönsterfilm som appliceras på utsidan av glasrutor. Fönsterfilmen är osynlig för människor men reflekterar UV-ljus, vilket gör den synlig för fåglar. Detta hjälper fåglar att identifiera glaset som ett hinder och undvika att flyga in i det. Teknologin bakom BirdShades bygger på omfattande forskning om fåglars synförmåga, där många småfåglar kan se kortvågigt ljus inklusive UV-ljus​ (BirdShades)​​ (William & Mary)​.

Vetenskapligt stöd och effektivitet
Vetenskapliga studier
har visat att BirdShades kan minska fågelkollisioner med upp till 75-90%. En studie utförd vid William & Marys Institute for Integrative Conservation visade att fönsterfilmen markant minskar sannolikheten för kollisioner när den testades på två fågelarter i realistiska ljusförhållanden​ (William & Mary)​​ (PeerJ)​. Studien använde en specialbyggd flygtunnel som simulerade naturliga ljusförhållanden, vilket bidrog till att säkerställa att resultaten var representativa för verkliga scenarier.

Fördelar med BirdShades
En av de största fördelarna med BirdShades är dess osynlighet för människor. Traditionella lösningar som fönsterdekaler eller nät kan vara visuellt störande och påverka byggnadens estetik. BirdShades, å andra sidan, bibehåller byggnadens utseende samtidigt som det skyddar fåglarna. Fönsterfilmen är också hållbar, med en garanterad livslängd på minst fem år, och kan enkelt installeras av professionella montörer​ (BirdShades)​​ (BirdShades)​.

Filmtek: Din partner för BirdShades i Norden
Vi på Filmtek är glada att kunna meddela att vi nu har fått agenturen för BirdShades i Sverige, Danmark och Norge. Detta innebär att vi är exklusiva leverantörer av denna banbrytande produkt i dessa länder. Vårt mål är att bidra till bevarandet av fågellivet i Norden genom att erbjuda en effektiv och estetiskt tilltalande lösning på problemet med fågelkollisioner.

Installation och underhåll
BirdShades kan appliceras på alla typer av floatglas och kräver ingen förändring av byggnadens struktur. Installationen sker av professionella fönsterfilmsinstallatörer, och vi på Filmtek med över 30 år i branschen erbjuder stöd för att hitta kvalificerade montörer i ditt område. När det gäller underhåll kräver BirdShades minimalt med vård. Vi rekommenderar att undvika skarpa föremål eller högtryckstvätt för att rengöra fönsterfilmen, men i övrigt är normal rengöring av glasytorna tillräcklig​ (BirdShades)​.

Varför är fågelskydd viktigt?
Fåglar spelar en avgörande roll i ekosystemet genom att pollinera växter, sprida frön och kontrollera skadedjur. Att skydda dem från kollisioner med fönster är inte bara viktigt för att bevara biodiversiteten utan också för att upprätthålla balansen i våra ekosystem. Vi står inför den sjätte massutrotningen, och varje insats för att bevara våra fågelarter är ett steg i rätt riktning​ (BirdShades)​.

Sammanfattning
BirdShades representerar en innovativ och vetenskapligt baserad lösning för att minska fågelkollisioner med glasfönster. Med sin osynliga UV-reflekterande teknologi erbjuder BirdShades ett effektivt sätt att skydda fåglar utan att kompromissa med byggnadens estetik. Vi på Filmtek är stolta över att kunna introducera denna produkt till marknaden i Sverige, Danmark och Norge, och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med er för att skapa en säkrare miljö för våra fåglar.

Kontakta oss idag för mer information om hur BirdShades kan hjälpa till att skydda fågellivet runt din byggnad!

Läs mer om vetenskapen här!
https://www.sciencepark.at/p/birdshades/
https://ukgbc.org/resources/window-film-for-reducing-bird-collisions/

Kontakta Filmtek