fbpx

Fönsterfilm guide – vilken fönsterfilm ska jag välja?

Att sätta fönsterfilm på fönster och glaspartier har sina många fördelar. Fönsterfilm användas för att pynta dina ytor, men också som ett redskap för att skydda ett utrymme från insyn. Fönsterfilm användas i vissa fall även för att stänga ute solljus, sänka energikostnader (tack vare en minskad energiförbrukning) samt som ett sätt att skydda fönster från skadegörelse. Allt detta kommer du få läsa mer om i denna omfattande fönsterfilm-guide. 

Vi på Filmtek har arbetat med fönsterfilm under 30 års tid och besitter gedigna kunskaper och erfarenheter. Därför är vi också säkra på att vi kommer kunna hjälpa just dig hitta den perfekta fönsterfilmen för ditt kontor, fastighet eller villa. Alltid av högsta kvalitet. 

När du väljer fönsterfilm bör du utgå från vilket eller vilka behov du har. Vi har som nämns ovan, fönsterfilm anpassade efter ett flertal olika användningsområden. Våra fönsterfilmer är alltså inte enbart snygga. 

Hur kan våra fönsterfilmer förbättra miljön i just din lokal eller fastighet? Fundera över detta och leta sedan efter den film som passar dig bäst bland vårt breda sortiment. 

Nedan följer vår stora fönsterfilm-guide där vi går igenom samtliga av våra fönsterfilmer med förhoppningen att detta ska göra ditt val lite enklare. 

Vilken skyddsfilm?

Vare sig din fastighet har stora eller små fönsterpartier som är lättillgängliga för allmänheten eller inte, är fönsterfilm som skyddar glaset från skadegörelse alltid att föredra. Vid skadegörelse eller inbrott kan glassplitter uppstå vilket kan medföra stora skador på såväl människor som djur och inredning. Att någon tar sig in på ditt kontor eller i din lägenhet är också något som bör undvikas till varje pris. Med Filmteks säkerhets- och skyddsfilm minskar du risken för inbrott, skadegörelse och olyckor. 

På Filmtek delar vi in våra skyddande fönsterfilmer i fyra undergrupper:

  • Säkerhetsfilm
  • Skyddsfilm
  • Repskyddsfilm
  • Skydds- och säkerhetsfilm med toning

Innan du bestämmer dig för vilken film du ska köpa bör du överväga användningsområde och vad du är i störst behov av. Samt ta del av denna fönsterfilm-guide. Finns det risk för inbrott i det område där din fastighet är belägen eller är skadegörelse så som repor och krossat glas vanligt förekommande? Kanske är det av betydelse att dina fönster klarar av hårt väderlag och ett intensivt utomhusklimat. 

Våra säkerhetsfilmer används främst som splitter- och inkastningsskydd för fönsterglas. Vanliga lokaler som önskar denna fönsterfilm är butiker, industrier, skolor och förskolor. Filmerna är sega och helt transparenta i laminat av polyester. De har även ett mycket starkt limsystem som binder till den befintliga glasrutan. 

Skyddsfilmer för olika ändamål

Filmtek erbjuder fyra olika säkerhetsfilmer för fönster:

Splitterskyddsfilm Clear 4 C

Denna säkerhetsfilm förstärker dina fönster och gör dem säkrare. Detta genom att stoppa glaset från att explodera vid slag, explosion eller eldsvåda. Perfekt för dig som önskar öka din säkerhet med hjälp av fönsterfilm.

Säkerhetsfilm Filmtek Clear 8 C

Även denna säkerhetsfilm förstärker dina fönster och gör dem säkrare genom att stoppa explosion vid slag eller eldsvåda. 

Safe 4 XC 

Safe 4 XC är motståndskraftig mot de vanligaste lösningsmedlen och skyddar mot graffiti och taggar. Filmen ger även skydd mot annan form av vandalisering så som repor och syra. Något som passar dig som främst vill skydda dina fönster från mindre skadegörelser. 

Säkerhetsfilm Clear 8 XC

Denna säkerhetsfilm passar, precis som de två översta, perfekt för den som önskar öka sin fastighets säkerhet genom fönsterfilm. säkerhetsfilmen skyddar mot slag, eld, repor och annat våld mot glaset. 

Är kravet på skydd högre för dina fönsterrutor bör du istället vända dig till vårt utbud av skyddsfilm. Dessa består av tjockt laminat i flera skikt som tack vare sin innovativa konstruktion klarar att stå emot ännu kraftigare våld. Bland dessa hittar du Filmtek Clear 12 C och Filmtek Clear 14 C

Bild på en stor glasfasad med fönsterfilm

 

Bild: Skyddsfilm med tjockt laminat i flera skikt för extra starkt skydd 

Önskar du säkerhetsfilm specifikt anpassad för speglar vilka är tänkta att användas i exempelvis idrottshallar, dansstudios och gym bör du istället testa Filmtek Clear 4 MIR.

Är du intresserad av våra skyddsfilmer för repskydd samt våra tonade varianter, kan du läsa mer om dessa här

Vilken solskyddsfilm?

Önskar du spara pengar genom lägre energikostnader eller ge ditt kontor en svalare arbetsmiljö som är skyddad från solens varma strålar? I vår fönsterfilm-guide förklarar vi även hur solskyddsfilm från Filmtek kan hjälpa dig med detta och mycket mer. Att värmekostnader kan ha stor påverkan på vår energiförbrukning är något som många vet. Dock så står även nedkylningen för en stor del av vår energikonsumtion. Inte minst under de varma sommarmånaderna. För att reglera inomhustemperatur används exempelvis olika värmekällor, ventilation och isolering. Solskyddsfilm släpper igenom mindre värme från fönstren. Detta leder till att temperaturen hålls på en behagligare och mer kontrollerbar nivå, vilket innebär att driftkostnaderna för klimatanläggningarna kan sänkas. Detta är inte minst relevant i en tid då elpriserna tenderar att rusa.

Fönsterfilmen har även, förutom sina många användbara funktioner, ett utseende som är trevligt för ögat vilket ger din byggnad ett snyggt yttre. Med solskyddsfilm minskar du också risken för blekning av fastighetens insida, vilket kan uppstå när solens starka strålar tar sig in genom dina fönster. 

Hos oss hittar du ett brett sortiment av solskyddsfilm för såväl utvändigt som invändigt bruk, samt solfilm för polykarbonatglas och thermoplast. Vårt sortiment inkluderar: 

  1. Solskyddsfilm – Utvändigt sortiment
  2. Solskyddsfilm – Invändigt sortiment
  3. Specialfilm för polykarbonatglas & thermoplast

När du funderar över vilken solskyddsfilm du ska använda för din lokal bör du utgå från vilket typ av fönster filmen ska placeras på. Ska den exempelvis sitta på utsidan eller insidan av ditt fönster? 

På många moderna isolerglas måste filmen monteras på utsidan för att inte orsaka termisk sprickbildning i kassetten. Det utvändiga sortimentet är speciellt konstruerat för att klara väder och vind och är belagd med ett kraftfullt repskydd och förstärkt UV-skydd. 

Kanske kan Chrome 270 XC passa din byggnad. Denna fönsterfilm placeras på utsidan av dina fönster och är mycket effektiv vad gäller att skydda din lokal mot solvärmeinstrålning. Filmen ger ett effektivt skydd mot bländning från solen men tillåter fortfarande ett stort ljusinsläpp. Eftersom denna fönsterfilm innehåller relativt mycket metall bidrar den även till ett visst insynsskydd, något som också ger en modern känsla till din byggnad.   

Bild på en stor glasfasad med fönsterfilmen chrome 270xc

 

Bild: Solskyddsfilm Chrome 270 XC

Kolla även in filmen Green 80 XC, som förutom att ge en härlig grön nyan till dina fönster minskar värmen från solens strålar. Samtidigt släpper den igenom behagligt mycket dagsljus. 

 

Bild: Solskyddsfilm Green 80 XC

Är dina fönster inte tillverkade av vanligt glas kan specialfilm behövas. Våra specialfilmer är testade och godkända för montage på exempelvis plastglas och andra termostater. Fönsterfilmen Metalux plus passar exempelvis utmärkt för dig som ska sätta solskyddsfilm på kanalplast. 

Kanske är solskyddsfilmens utseende av stor betydelse för dig. Tack vare vårt breda utbud har du möjligheten att välja både nyans och färg. Önskar du en mörkare nyans i en kreativ färg eller något ljusare och mer diskret? Vi erbjuder solfilmer för fönster i både tonade varianter med och utan reflekterande skikt samt diskreta filmer som är optiskt klara. 

Vilken inredningsfilm? 

Om du är på jakt efter snygg inredningsfilm till dina fönster och glasytor har du hittat helt rätt. Detta är nämligen något vi i denna omfattande fönsterfilm-guide nu kommer gå igenom. 

Filmtek erbjuder ett brett utbud av inredningsfilm i en mängd olika tryck, mönster, färger och nyanser. Använd dig av inredningsfilm för att utsmycka och pigga upp glaspartier på ditt kontor, i din lokal eller i ditt hem. Vilken inredningsfilm väljer du?

Syftet med våra inredningsfilmer är att uppfylla alla behov som du kan tänkas ha, likt skydd mot sol och insyn. Men filmerna ska också bidra med snygga och kreativa detaljer, vilka skapar en härlig och trivsam känsla till din loka. 

Välj mellan stilrena varianter i vita eller frostade mönster och mer kreativa filmer i härliga färger och med unika tryck. Vi försöker alltid anpassa oss efter dina önskemål. 

Önskar du film i en specialfärg eller med ett specifikt mönster printar vi det gärna åt dig. Vi är måna om att kunna erbjuda precis den inredningsfilm som du är ute efter.

Välj bland vårt breda utbud av inredningsfilmer  

Bland vårt stora utbud av inredningsfilm hittar du Abstract-serien som med sina vita eller frostade mönster ger en dekorativ touch till dina glasytor. Dessa skyddar även ditt utrymmen från nyfikna ögon. Kolla bland annat in filmen Aquatica, inspirerad av undervattensväxter. Använd denna fönsterfilm för att ge karaktär till en sofistikerad och professionell miljö eller som en snygg detalj i ett badrum.

Badrum med en glasvägg som har dekorativ fönsterfilm

 

Bild: Aquatica från serien Abstract. 

Just Abstract-serien bjuder på ett mycket brett utbud av inredningsfilmer i flera trevliga mönster. Därför innehåller också denna serie någonting för alla. Filmerna är perfekta för dig som önskar piffa till ett glasparti med ett kreativt och uppiggande mönster som bidrar till en härlig miljö. Vad säg som filmen Floral som med sitt mönster med vårtema skapar en lättsam atmosfär. 

inredning med en glasvägg som har dekorativ fönsterfilm

 

Bild: Flora från Abstract-serien

Geometric är ytterligare en serie av fönsterfilm med tryck. Här hittar du bland annat fönsterfilmen Hive som är inspirerad av bikupor och som ger dina glasytor en mycket estetisk touch. Du kan läsa mer om våra fönsterfilm med tryck, samt dess fördelar mot att specialbeställa glas här

inredning med en glasvägg som har dekorativ fönsterfilm

 

Bild: Inredningsfilmen Hive från serien Geometric. 

Vi erbjuder även ett brett utbud av färgfilmer med matt yta. Det som är speciellt med Filmteks inredningsfilmer i färgat polyester är deras transparens. Med denna film kan du sätta färg på alla ytor och glaspartier med möjligheten att bestämma helt själv hur du vill dekorera dina ytor. Testa exempelvis Matt Grön för att ge lite extra färg till din lokal.  

inredning med ett glasbord som har en grön, dekorativ fönsterfilm

 

Bild: Färgad film med matt yta i färgen Matt Grön. 

Fönsterfilm som skydd för insyn

Att använda fönsterfilm som ett redskap för att skydda ett utrymme mot insyn är mycket vanligt. Framförallt i kontorslokaler där det finns ett stort behov av integritet och fokus. Kanske har ditt kontor ett klasparti som skiljer ett rum från ett annat eller stora fönster som vetter ut mot en folkfylld gata. För kontor med glasväggar funkar fönsterfilm med insynsskydd utmärkt, så att privata ärenden kan diskuteras utan nyfikna blickar. 

En populär fönsterfilm som skyddar från insyn är den så kallade envägsfilmen. Denna film sätter du på fönstret med avsikten att du ska kunna se ut, men att de som befinner sig på utsidan inte ska kunna se in. I vårt sortiment hittar du ett brett urval av spegelfilmer. Dessa med olika grader av toning för att passa dina behov. 

Vi erbjuder även mörkläggande fönsterfilmer. Dessa ger ett heltäckande insynsskydd men skyddar även mot den skadliga UV-strålningen och håller temperaturen nere när solen ligger på. Kolla bland annat in våra filmer Opak Svart  och Opak Vit. Dessa mörklägger hela din fönsterruta, från topp till botten. De släpper i stort sätt inte in något ljus alls och är perfekta för att dölja lager eller depåer. 

badrum med en glasvägg som har en frostad fönsterfilm

 

Bild: Mörkläggande fönsterfilm i färgen Opak Vit 

För glaspartier på insidan av din fastighet föredrar många att använda sig av frostad fönsterfilm. Hos Filmtek hittar du fönsterfilm med frostade mönster samt filmer som ger ett heltäckande frostat resultat. Bland dem fönsterfilmen Frost Opak som finns i ett flertal olika nyanser. Bland annat Matt Vit och Mat Acid Grey

inredning med en glasvägg som har en frostad fönsterfilm

 

Bild: Frostad fönsterfilm i färgen Matt Vit

Vilken specialfilm? 

Eftersom vi är måna om att hålla oss uppdaterade inom produktområdet fönsterfilm vill vi alltid ligga i framkant vad gäller fönsterfilmens utveckling. Därför erbjuder vi specialfilm anpassad efter en bred variation av behov. 

Vi har specialfilmer till för att skydda mot insyn, vilka på samma gång öppnar upp för interaktiva ytor. Här hittar du även filmer du kan skriva på samt varianter som skyddar information på dataskärmen. Vi har även fönsterfilm som motverkar imma på glas samt som skyddar mot avlyssning. 

Kolla bland annat in Aurora Vinter eller Aurora Sommar, som med sina dikroiska och kameleontliknande egenskaper skiftar färg beroende på observationsvinkel och ljusförhållande. Denna film passar perfekt för dig som vill ge liv till dina fönster och glaspartier. 

inredning med en glasvägg som har en dekorativ fönsterfilm

 

Bild: Specialfilmen Aurora Sommer

 

Bild: Specialfilm Aurora Vit

Våra specialfilmer passar perfekt för moderna kontorsmiljöer där man är mån om att tillfredsställa alla eventuella behov som kan uppstå. Vilken specialfilm kan tillfredsställa behoven på just ditt kontor?
Har du nu efter att ha tagit del av vår fönsterfilm-guide vidare frågor om våra produkter eller är intresserad av att köpa någon av våra fönsterfilmer är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi svarar gärna på alla dina funderingar.genom 

Kontakta Filmtek