fbpx

Hur fungerar solskyddsprodukter?

Sommartid är snart äntligen här igen… men medan vi alla älskar lite solsken och värme kan dagar med dessa skapa några ovälkomna effekter också. Varför? Samma solljus genom glas, på byggnaderna vi bor och arbetar i, kan också orsaka problem som oönskad bländning på tv eller datorskärmar, blekning av möbler eller överdriven värmevinst vilket betyder att vi sitter obekvämt varmt på kontoret eller hemma.

Solskyddsprodukter är därför viktiga för att lindra dessa obehag. Produkter som persienner och gardiner används ofta för att blockera bländning eller undvika värmeförlust, men de blockerar också naturligt ljus som kommer in i rummet också. Och vi vill alla njuta av solskenet när det dyker upp – det är en välkommen förändring från det vanliga våta vädret, särskilt för oss i norr.

Fönsterfilmer är det hemliga vapnet mot oönskade biverkningar från solen. Fönsterfilmens styrka är att du ofta inte ens kan se den, så du inte vet att den är där. Ändå är det något du bör tänka på för att få ut det mesta av ditt hem.

Men hur väljer du rätt film? Först måste du identifiera vad som är ditt största problem? Vill du ha en fönsterfilm som främst hjälper till att minska solvärmevinst? Eller är hur det ser ut den viktigaste faktorn? Vill du ha en metallisk spegelfilm eller en mer neutral film på ditt glas?

Fönsterfilmer är fyllda med smart teknik som hjälper dig att lösa alla dina glasproblem. Vi kommer att gå tillbaka till grunderna och förklara hur fönsterfilmer fungerar och titta på solens ljusspektrum och principerna för filmapplikation. Vi hjälper dig också att förstå hur och varför vissa filmer fungerar bättre än andra så att du kan vara säker på ditt val av lösning, beroende på vad du behöver göra.

Uv-Skydd vad orsakar blekning
Vad orsakar blekning?

Vad betyder siffrorna?
Att titta på varje fönsterfilms sol optiska egenskaper är nyckeln till att välja rätt film. Men ibland kan siffrorna på specifikationsbladet verka knepiga att räkna ut. Så, låt oss försöka hjälpa till.
Solspektrumet täcker alla former av energi från solen. Den del vi kan se är det ”synliga ljuset” mellan 370 nm och 770 nm som innehåller alla färger i spektrumet, som visas här.

Visible Spectrum (Synligt ljus)
Glas och fönster tillåter utsikt och naturligt ljus in i en byggnad, men solljus orsakar också negativa effekter. Tänk på en solskyddsfilm som ett filter som absorberar och reflekterar en del av solenergin, även UV- och infraröda delar. Vi kan inte se denna del av spektrumet, så det påverkar inte hur mycket synligt ljus som passerar genom glaset, men vi kan kontrollera hur mycket av den skadliga UV och IR som passerar genom att använda en film.

Här är vår snabbguide för att ta reda på hur varje fönsterfilm kommer att fungera.

V.L.T synlig ljustransmission
Detta indikerar hur ljus eller hur mörk filmen är, som andelen synligt ljus som passerar genom glaset, in i byggnaden. Fönsterfilmens produktnummer representerar den synliga ljustransmissionen för varje solskyddsfilm – ju lägre nummer, desto mörkare blir filmen.

Synligt ljus reflekterad interiör
Synligt ljus reflekteras också från fönstrets inre yta. Ett högre reflektionsnummer betyder att fönstret ser mer ut som en spegel inifrån.

Synligt ljus reflekterat exteriör:
Den yttre mätningen är mängden synligt ljus som reflekteras från fönstrets yttre yta. Ju högre siffra betyder att fönstret ser mer ut som en spegel från utsidan.

Utvändigt monterad fönsterfilm kommer att avvisa mer värme än invändigt monterade filmer, vilket minskar mängden absorption i glaset och värme genom byggnaden. Standard solskyddande silverfilmer av metall är en av de mest effektiva för att reflektera solens strålar och hjälper därför till att undvika problem med solvärmeförstärkning och bländning på ett fönster

Total reflekterad solenergi (TSER)
All energi och värme från solen absorberas antingen, överförs eller reflekteras genom glaset. Den del vi är intresserade av för fönsterfilm är TSER; hur mycket solenergi som reflekteras från glaset, inte in i byggnaden.

Alla solskyddsfilmer har TSER-betyg. Detta är den totala solenergin som avvisats från en byggnad, också kallat värmeavvisande. En högre TSER betyder att den kommer att avvisa mer värme (och hålla dig svalare)

Solar Heat Gain Coefficient (SHGC) På svenska är detta G-värde
Hur bra värme hålls ute, SHGC aka G-Värde indikerar hur mycket solenergi som passerar genom glaset, liksom energi som strålas tillbaka in i rummet från att glaset värms upp när absorptionen är högre. Ett lägre solvärmeeffektkoefficient representerar hur effektiv filmen kommer att avvisa solenergi och desto mindre värme släpps in.

U-värde
U-värdet indikerar hur isolerande en fönsterfilm är. Detta är ett utmärkt mått att tänka på vintern, när temperaturen skiljer sig mycket mellan insider och utomhus. Detta är mängden värme som passerar genom glaset, ett lägre värde indikerar bättre egenskaper för isolering och motståndskraft mot värmeförlust.

U-värdet mäter värmeisolering. Kontrollera vinter-U-värdet för att ge en exakt visning av värmeförlusten. Ju lägre antal desto mindre förloras värme.

Så, hur väljer du rätt fönsterfilm?
För att få rätt skyddsnivå är det bästa stället att börja att tydligt förstå vad du vill att fönsterfilmen ska göra.

1. Är ditt största problem värme från solen?
2. Har du problem med bländning?
3. Behöver du en film för att isolera och förbättra U-värdet?
4. Vill du minska blekningen?


När du väl förstår de viktigaste punkterna kan du välja rätt film genom att prata med ett proffs, vi på Filmtek har närmare 30 års erfarenhet!

När vi går tillbaka till solspektrumet är VLT viktigt eftersom det avgör hur mycket synligt ljus som avvisas och därför hur effektiv en film är för att minska värmeförstärkningen. Ju lägre procent, desto mörkare blir filmen. Utseende är ett annat övervägande när man granskar hur byggnaden kommer att se ut från utsidan med filmapplikation.

Kontakta Filmtek