Kan man verkligen vinna något på att förstärka glas med en tunn polyesterfilm?

Trots att de är tunn så bidrar skydds- & säkerhetsfilm till mycket mer än man kan tro, på grund av lamellkonstruktionen så blir de mycket starkare än man först skulle kunna tro. Detta tillsammans med ett väldigt aggressivt klistersystem som ”biter” fast ordentligt i glaset skapar man enkelt beskrivet ett lamellglas av vanligt floatglas. Efter en härdningstid har säkerhetsfilmen härdat ordentligt och man har fått ett mycket starkare glas.

En sådan glasförstärkning kommer att ge glas som är nästintill splitterfritt, vilket är till stor fördel för t.ex. butiker där ett krossat skyltfönster skulle innebära stora kostander för att sanera glasskärvor ur butiken, lägg till det alla varor som kanske måste kastas för att små partiklar av glas trängt in i kläder och elektronisk utrustning. Ingen butiksägare skulle väl riskera att en kund skadar sig på en vara som de köpt.

Att låta FilmTek montera en förstärkning på glasen har också sina fördelar på kontor, tillsammans med larm ger ett starkare glas mer tid för väktarna att komma på plats innan tjuvarna har hunnit forcera de förstärkta glasen. Som alla säkerhetsåtgärder handlar det om att köpa tid.

I en alltmer terrordominerada värld så används säkerhetsfilm på olika håll runt om i världen för att skydda egendom och personal mot skador efter bombexplosioner. Själva explosionsplatsen är ju givetvis farlig, men de största antal dödsfall och egendomsskador kommer faktiskt från så kallade sekundärskador, dvs. skador orsakade av tryckvågen från själva explosionen. Med ett glas laminerat kan man skydda sin personal och inredning från splitter och splitterrelaterade skador.

Förutom dessa fördelar så är säkerhetsfilmer från FilmTek tillverkade med ett av marknadens bästa UV-filter, man får ända upp till 99 % reducering av den blekande och skadliga UV-strålningen från solen, detta kan man dessutom kombinera med olika barriärer för att filtrera bort värmestrålningen (IR-strålning) säger Patric Isacson som arbetat med dessa produkter i 25 års tid.