fbpx

Tänk på att även skydda din byggnad mot cyberattacker.

Förra tisdagen drabbades Belnet av en oöverträffad cyberattack. Allt fler cyberattacker sker i vårt land och ofta är konsekvenserna oberäkneliga. Förutom hårdvara och programvara kan byggnader också skyddas mot cyberattacker. Spylock från Vianovix i Zele har utvecklat en applikation av film på glas för att skydda byggnader och därmed hålla hackare på avstånd. KU Leuven arbetade tillsammans med dem på denna lösning.

”Med vår osynliga elektriskt ledande beläggning gör vi det svårare för hackare att komma in i byggnaden”

säger ingenjören Luc Michiels från Vianovix.

Ett ökande antal företag och organisationer söker optimalt skydd mot hackare som är ute efter deras affärsinformation. Den betydande ökningen av fjärrarbete hemifrån medför nya frågor och utmaningar, särskilt när det gäller nätverkssäkerhet. På FMEC-labbet vid KU Leuven campus Bruges bedrivs specifik forskning om hur elektronisk utrustning interagerar med elektromagnetisk strålning och skydd av utrustning

”Cyberbrottslingar försöker alltmer att bryta sig in i ett företags nätverk från bara några hundra meter bort för att få tillgång till viss elektronik och data. Det är inte så svårt att göra det. Med enkel programvara kan de avlyssna nätverkssignaler, ta upp en datorskärm och duplicera data. Du behöver inte vara en Einstein för att sabotera ett företags system från avstånd, utan att lämna några spår.”

Prof. Dr. Eng. Johan Catrysse säger:

Spylock ledande film som en effektiv säkerhetslösning

Denna teknik för cyberattacker är ganska ny och stannar ofta under radarn. Men konsekvenserna är inte att underskattas.

”Eftersom vi har blivit mer beroende av trådlös kommunikation har vår elektroniska utrustning blivit mer sårbar. Med dessa riktade IEMI-attacker kan telekommunikations- och energi nät allvarligt störas. Kritiska sektorer som finansiella institutioner och sjukhus är ofta måltavlor. Och tyvärr erbjuder vår befintliga infrastruktur inte tillräckligt med säkerhet.”

I samarbete med KU Leuven har tillverkaren (Vianovix) av den innovativt filmen Spylock, nu utvecklat en lösning för fönster och glas som stoppar radiofrekvensstrålning, detta för att erbjuda optimalt skydd för byggnaden, såväl som den elektroniska utrustningen inuti.

”Studier visar att fönster är det kritiska punkten i en byggnad; de blockerar knappt någon strålning. Vår Spylock-beläggning är speciellt utformad för att minska överföringen av elektromagnetisk strålning från utsidan. Du kan jämföra det med folie på insidan av din mikrovågsugn. Men vår film är helt transparent och släpper igenom tillräckligt med ljus”

hävdar eng. Luc Michiels från Vianovix

Med denna första skyddande applikation riktar sig Spylock främst till kontorsmarknaden och offentliga organisationer, då deras byggnader ofta har stora glasytor.

”Med införandet av 5G och fler IoT-applikationer kommer hackare att ha ett ännu bättre nätverk till sitt förfogande. Så, tiden har kommit att förbereda vår infrastruktur för denna nya form av cyberbrott. Genom att placera beläggningen på befintliga fönster eller som ett mellanliggande skikt i nytt glas har vi ett snabbt och enkelt sätt att armera byggnadsskalet”

säger eng. Luc Michiels

Egen anteckning:

”Spylock skyddande film är redan installerad i Sverige till ett multinationellt företag inom kärnkraft”

säger Patric Isacson, Filmtek

Översatt av Filmtek – källa här!

Kontakta Filmtek