fbpx

Hur tar jag bort gammal solfilm från glas

Innan du börjar ta bort solfilm, se till att du har rätt utrustning till hands. Du kommer att behöva:

  • En trasa eller pappershanddukar
  • En sprayflaska fylld med en blandning av varmt vatten och diskmedel.
  • En rakbladsskrapa eller en plastskrapa
  • En tvättskrapa
  • En hårtork eller en ångtvättare (valfritt, men kan vara till hjälp för att mjuka upp filmen).

Ta bort gammal solfilm

Steg 2: Lossa solfilmen
Om solfilmen är gammal och hård kan det vara svårt att lossa den från glaset. Använd en hårtork eller ångtvättare för att värma upp filmen. Värmen kommer att mjuka upp limmet och göra det lättare att dra av filmen. Ett annat tips är att blötta upp ytan och täcka in hela glaset med någon form av plast och sedan låta det sitta någon timme. Fukten tränger in i filmen och brukar underlätta så klistret släpper lättare från glaset.

Steg 3: Dra av sofilmen
När filmen är uppvärmd, använd din skrapa för att försiktigt dra av filmen från glaset. Arbeta långsamt och försiktigt för att undvika att skada glaset. Om filmen är envis och inte lossnar lätt kan du värma den med hårtorken eller ångtvättaren för att ytterligare mjuka upp limmet.

Steg 4: Ta bort limrester
Efter att du har tagit bort själva filmen kan det finnas kvar limrester på glaset. Spraya den varma vatten- och diskmedelsblandningen på limresterna och låt det verka i några minuter. Sedan kan du använda din skrapa för att försiktigt skrapa bort limmet. Upprepa vid behov tills alla limrester är borta. Viktigt tips här är att ALLTID använda rostfritt blad i skrapan, vanliga stålblad kan repa glasytan.

Steg 5: Rengöring och slutlig touch
När du har tagit bort både solfilmen och limrester är det dags att rengöra fönstret. Använd den varma vatten- och diskmedelsblandningen för att rengöra glaset noggrant. Torka sedan av med en ren handduk eller pappershanddukar för att avlägsna eventuella rester och få fönstret att glänsa.

Avslutande Tankar
Att ta bort gammal solfilm kan vara en lite knepig uppgift, men med tålamod och rätt teknik kan du få det gjort utan problem. Kom ihåg att vara försiktig när du arbetar med skrapan för att undvika skador på glaset. Med denna steg-för-steg-guide bör du kunna få dina fönster skinande rena och redo för en ny solfilm om du så önskar. Lycka till!

För att hitta en solfilm av hög kvalitet kan du titta här, Filmtek har troligen Sveriges största sortiment. Tycker du det låter svårt att göra detta själv? Kontakta oss så hjälper vi till!

Kontakta Filmtek