fbpx

Vanliga frågor och svar om solfilm

Vanliga frågor och svar om solfilm. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och några snabba svar! Hoppas ni hittar svaret ni söker! Annars kan ni alltid ringa eller mejla till Filmtek för expert svar på era frågor, vi har över 30 år i branschen!

En dokument-ikon - Frågor och svar om solfilm

Vad är solfilm och hur fungerar det?

Solfilm är en transparent, tunn film som appliceras på glasrutor för att minska både värmestrålning, IR-strålning och UV-strålning. Den består vanligtvis av flera skikt, inklusive metalliserade lager och UV-blockerande lager, som tillsammans reflekterar och absorberar solens olika strålar.

En illustration som tittar ut genom sitt fönster från sin bostad och njuter av solen för han har installerat solfilm

Vilka fördelar har solfilm på fönster för bostäder?

Solfilm för hemmet ger flera fördelar, inklusive minskad överhettning, en svalare inomhusmiljö, skydd mot skadliga UV-strålar, minskat ljusinsläpp och ökad säkerhet. Dessutom kan den bidra till att minska energikostnaderna genom att reglera temperaturen inomhus. Läs mer om solfilm fönster.

Hur påverkar solfilm energieffektiviteten i en fastighet?

Genom att effektivt blockera värmeinsläppet under varma dagar minskar solfilm behovet av överdriven luftkonditionering, vilket i sin tur resulterar i sänkta energikostnader. Dessutom kan solfilmen bidra till att skapa en mer balanserad inomhusmiljö året om.

Kan solfilm installeras på alla typer av fönster?

Ja, solfilm kan installeras på de flesta typer av fönster, inklusive vanliga fönster, glasdörrar och skjutdörrar.

Hur lång tid tar det att installera solfilm på fönster?

Tiden för installationen varierar beroende på omfattningen av projektet och typen av fönster. Generellt sett kan installationen av solfilm på en vanlig bostadsfastighet ta några timmar, medan större byggnader kan kräva mer tid.

Hur underhåller man solfilm?

Underhåll av solfilm är enkelt. Regelbunden rengöring med en mild tvållösning och en mjuk trasa är vanligtvis allt som behövs. Undvik användning av repande material eller starka kemikalier som kan skada filmen.

Kan solfilm avlägsnas?

Ja, solfilm kan avlägsnas om det behövs. Som tumregel kan säga att ju längre filmen suttit desto svårare är den att avlägsna, beroende på kvaliteten på solfilmen så kan det också vara svårare. En modern solfilm av hög kvalitet har ofta en generös garanti och en lång livslängd. Det är dock viktigt att överväga om du vill göra arbetet själv eller anlita ett proffs, det är nämligen ett ganska krävande arbete! Läs mer om att ta bort gammal solfilm.

Hur mycket kostar solfilm?

Det är ett stort spann på vad solfilm kostar att få installerat. Givetvis beror priset en del på märke och kvalitet men också vem som installerar filmen på era glas, det är nämligen en ganska svår konst att få en installation som är bra och tyvärr finns det många montörer som inte är så duktiga. Vill man ha kvalitet så är det lite kostsammare. Generellt ligger kostnaden per kvadratmeter mellan 800–1500 kr exkl. moms för montage och material. Det som kan fördyra det hela är tillgängligheten till glasen, behövs det ställningar eller liftar så blir montaget svårare och dyrare.

Kontakta Filmtek för mer information eller för att få ett pris för att uppgradera dina glas!

Kontakta Filmtek